![](https://framerusercontent.com/images/P9IeCvKTdbcE1dhlqjfdpBC0p30.jpeg)
Veel mensen voelen het kraken van gewrichten in de nek of de onderrug. Maar is dit juist goed of slecht?
Laat me jullie eerst vertellen wat het kraken van gewrichten inhoudt en hoe dit in zijn werk gaat. Het kraken of ‘knakken’ van een gewricht betekent niet dat de wervel scheef stond. Wel kan de wervel makkelijker bewegen door het gewrichtskapsel te verlossen van spanning of stijfheid.
De meeste gewrichten in het lichaam zijn bedekt met een gewrichtskapsel. Dit kapsel zorgt er voor dat het gewricht goed in elkaar blijft zitten en het ondersteunt de vormsluiting van het gewricht. Een gewricht is volledig vacuüm en voorzien van vloeistof om het gewricht goed gesmeerd te houden. Bij een manipulatie of een bepaalde beweging komt het gewrichtskapsel op rek en ontstaat er een negatieve druk in het gewricht. Door deze negatieve druk ontstaan er gasbelletjes, die een ‘poppend’ geluid maken. Dit is de bekende ‘KRAK’. De gasbelletjes vormen een dun laagje tussen de gewrichtsoppervlakten en zorgen ervoor dat het kapsel iets losser zal worden. Dit voelt vaak verlossend aan, omdat het gewricht dan makkelijker en soepeler kan bewegen.
* Manipulatietechnieken dienen ten alle tijden uitgevoerd te worden door een manueeltherapeut of chiropractor om (ernstige) complicaties te voorkomen!
Sommige mensen kunnen zelf hun gewrichten laten kraken/knakken. Dit is niet per definitie schadelijk, mits het niet te vaak gebeurt. Wanneer dit dagelijks terugkomt, is het wel een teken dat het niet helemaal goed zit. Gewrichten waarbij het kapsel meer op spanning staat, zullen makkelijker knakken. Ook kan het zijn, wanneer de drang om de nek te kraken groot is, dat er een disbalans is tussen verschillende spieren in de nek. Vaak zijn dan de kleine spieren die zorgen voor de juiste houding te zwak en deze dienen dan aangesterkt te worden om er voor te zorgen dat de grote spiergroepen ontlast worden. Bij het aansterken van deze kleinere spieren worden de grotere spiergroepen ontlast. Dit zorgt er voor dat het verlangen om zelf te kraken afneemt en het comfort des te groter wordt. Deze disbalans tussen de spieren kan ook het gevolg zijn van een kop-staart botsing of een auto-ongeluk.
Hier komt de manueeltherapeut om de hoek kijken. Een manueeltherapeut is door zijn specialistische opleiding in staat om de mobiliteit van gewrichten te optimaliseren en de houding en beweging van het lichaam te verbeteren. Dit gebeurt middels manuele technieken (manipulaties of mobilisaties), gerichte spierversterking van kleine houding gerelateerde spieren en voorlichting waarbij wordt uitgelegd welke gevolgen jouw klacht heeft op het dagelijks functioneren. Er wordt voor jou een behandelplan op maat gemaakt om er voor te zorgen dat de klachten snel zullen afnemen.
Wacht dus niet langer en maak een afspraak!