Spierherstel

Spierherstel

8 november 2023

8 november 2023

Spieren zorgen voor kracht en stabiliteit van het lichaam en vormen een belangrijk onderdeel in het uitvoeren van je werk, hobby’s of sport. Helaas kan er ook schade ontstaan aan een spier. Hoe gaat het herstel in zijn werking en wat kun je doen om dit zo optimaal mogelijk te laten verlopen?

Spieren zijn opgebouwd uit verschillende structuren die over het algemeen goed worden doorbloed. Deze doorbloeding is van belang voor het herstellen van de ‘kapotte’ structuren. Het herstel of de reparatie van spieren is opgebouwd in verschillende fases.

De eerste fase is de ontstekingsfase. Tijdens de ontstekingsfase wordt het aangedane gebied opgeruimd en worden beschadigde cellen afgevoerd. Het gebied wordt dan warm, rood en zwelt wat op. Deze fase gaat vaak gepaard met pijn en een verminderde functie. Bloedvaten zetten uit om meer afvalstoffen te kunnen vervoeren. Het verwijden van de bloedvaten zorgt er voor dat het gebied rood oogt en warm aanvoelt. Tijdens deze ontstekingsfase is het belangrijk om het gebied met rust te laten en waar nodig te immobiliseren*. Over het algemeen duurt deze fase 3 tot 5 dagen. *Immobiliseren is niet meer bewegen van het desbetreffende gebied.

De tweede fase is de proliferatiefase, oftewel het aanvoeren en produceren van nieuw weefsel. Een belangrijk deel van deze fase is het blijven bewegen, maar wel met beleid. Bewegen van de spier zorgt voor toevoer van zuurstof vanuit de spierpompfunctie. Dat wil zeggen dat door het bewegen van de spier het bloed sneller gaat stromen en de spier beter zal worden voorzien van zuurstof en bouwmaterialen. Bloedvaten verwijden zich zodat het meer zuurstof en bouwstoffen kan vervoeren. Het gebied zal dus nog wat rood en warm zijn. Deze fase duurt ongeveer van dag 3 tot dag 21. In deze fase is het belangrijk de belasting (waar mogelijk) geleidelijk op te laten voeren. Dagelijkse activiteiten kunnen worden hervat, maar sporten nog niet!

De laatste fase is de remodelleringsfase. In deze fase worden de aangebrachte vezels in de juiste richting gelegd en vormt het weefsel zijn definitieve structuur en kwaliteit. De pijn zal al ver zijn afgenomen en het gebied ziet er weer wat rustiger uit. De remodelleringsfase duurt over het algemeen het langst, maar brengt de minste dagelijkse hinder met zich mee. Alle dagelijkse activiteiten kunnen volledig worden hervat en re-integreren binnen de sport kan worden gerealiseerd onder begeleiding van de fysiotherapeut. Middels sport-specifieke oefeningen kan er worden gewerkt aan een optimale kwaliteit van het weefsel.

PRo manueel- en fysiotherapie kan met zijn kennis helpen de fases zo optimaal mogelijk te doorlopen en belemmeringen voor herstel weg te nemen. Daarnaast zijn wij sterk in het begeleiden met de juiste oefeningen om zo goed mogelijk terug te keren. Op deze manier kan je jouw hobby’s, werk of sport zo goed mogelijk hervatten.